Tolne Skovpavillons historie
Historien om Tolne Skovpavillon har rødder mere end 100 år tilbage i tiden til 1906, da 2 initiativrige og fremsynede personer, nemlig godsejer Jørgen Larsen, Gaardbogaard og proprietær Jens Saxager, Saxager, fik ideen om Tolne Skov i 1906 og Tolne Skovpavillon i 1907.
Tolne Skovpavillon er indviet d. 15 juli 1908 og der blev lavet kontrakt med gæstgiver Chr. Christensen om leje af Tolne Skovpavillon for en årlig leje på kr. 1.200,- uopsigelig i 5 år fra 15. juli 1908. Denne lejekontrakt blev fornyet for 1 år i 1913 for en leje på kr. 1.000,-.
I 1914 overtog Rasmus Hansen, Vogn Skov forpagtningen af Tolne Skovpavillon men nu til en pris på kr. 800,- pr år, idet der ved en sogneafstemning i Tolne var flertal imod at sælge alkohol, så Tolne Skovpavillon blev nu til en afholdsbeværtning og beholdt denne status indtil 1954, hvor der var en ny sogneafstemning der gav grønt lys for alkoholbevilling. Rasmus Hansen havde forpagtningen indtil 1920, hvor gæstgiver Ejnar Petersen, Tolne overtog forpagtningen for kr. 2.200,- pr år.
Gæstgiver Ejnar Petersen havde forpagtningen af Tolne Skovpavillon indtil 1953 og i denne periode skete der meget, både med selve pavillonen, der i 1935 blev udvidet med en sal syd for den oprindelige pavillon og der blev også lagt el ind i 1935. Det er også i dette tidsrum, at Glassalen blev opført og her er der afholdt mange baller.
Der kom nu rigtig mange mennesker til Tolne Skovpavillon, så der blev også bygget en hestestald til 24 heste og den har ligget, hvor der nu er parkeringsplads.
I denne periode er søerne også anlagt og der har været et stisystem, som kan ses på gamle billeder fra Pavillonen. Ved at kigge i de gamle skrifter kan man læse, at der enkelte år har været omkring 15.000 skolebørn på besøg og at der til de store møder, det være sig grundlovsmøder, politiske møder og missionsmøder har været indtil 5.000 besøgende.
LI 1926 blev der bygget et udsigtstårn på Vaagildhøj lige bag skovriderboligen, men dette tårn blev allerede fornyet i 1929 til et andet og større og herfra var der en storslået og afvekslende udsigt over det Vendsysselske landskab fra Skagen i nord og til langt mod syd. Dette udsigtstårn er dog revet ned senere og nu er kun fundamentet tilbage.
I 1955 overtog restauratør Frits Simonsen forpagtningen af Tolne Skovpavillon og havde den indtil 1961. Fra 1961 — 1976 var kroejer Søren Christensen, Mosbjerg Kro forpagter af Tolne Skovpavillon. I 1976 overtog kroejer Palle Faurholt Jensen, Tolne Kro forpagtningen af Pavillonen og havde den indtil 1991.
I perioden 1991 til 1 maj 2005 har der været skiftende forpagtere af Tolne Skovpavillon og det er Møller Kristensen, Alvaros Rios, Gitte Kristiansen og sidst Tolne Borgerforening, Tolne Musikforening og Tolne — Mosbjerg Teaterforening.
I 2004 blev der dannet en forening Tolne Skovpavillon, der skulle erhverve, leje eller forpagte Tolne Skovpavillon med henblik på at bevare denne som kulturelt og folkeligt samlingssted under skyldig hensynstagen til stedets historie og enestående natur og pr. 1 maj 2005 overtog foreningen forpagtningen Tolne Skovpavillon og hvad der senere er sket kan læses under punktet “Fremtid”.
“I året 1906 tilbød Hedeselskabet til fremme af plantningssagen at ville ansætte en skovrider i Vendsyssel, på betingelse af, at man ville skaffe gratis bolig og tjenestejord til denne.
Formanden for Hjørring Amts Landboforening og jeg som formand for Landboforeningen Vendsyssel købte da til dette formål ejendommen Dalgård ved Tolne St. med et tilliggende af 250 tdr. land.
Da ejendommen og en del af jorden af Hedeselskabet var godkendt som passende bolig for skovrideren, berejste vi Vendsyssel og afholdt møder på passende steder, med det resultat, at vi i løbet af en måned fik tegnet aktier til beløb kr. 54.500 og ved generalforsamling den 25. juli 1906 stiftedes Aktieselskabet “Tolne Skov” der overtog ejendommen Dalgård m.v. til vor indkøbspris.
Ved generalforsamlingen blev jeg valgt til medlem af bestyrelsen og af denne til formand, hvilken stilling jeg vedblivende beklæder. Man byggede straks en bolig for en skovbetjent og en smuk pavillion. De dertil bestemte arealer er nu beplantede.
Tolne Skov er nu et yndet udflugtssted for Vendsyssels by og landbefolkning, der afholdes om sommeren store møder og fester og skoven er også et søgt udflugtssted for skoler og foreninger.”
Gårdbogård den 22. maj 1923.
Ærbødigst Jørgen Larsen
Mere historie
Gå til Arkiv.dk for at se flere historiske billeder fra Tolne Skovpavillon.